Informatie over het beroep loodgieter

Het beroep loodgieter is één van de oudste beroepen die er bestaat. Ondanks dat is het beroep in de loop der jaren flink verandert. Dit maakt het direct ook een interessant beroep. In dit artikel geven wij meer informatie over het beroep loodgieter.

De meeste mensen weten niet precies wat een loodgieter doet. Dit komt omdat ze er nog nooit eentje nodig hebben gehad. Een loodgieter is een veelzijdig beroep. Je kunt loodgieters dan ook gerust een duizendpoot noemen.

Loodgieter vroeger en nu

In der loop de jaren is er een hoop verandert aan het beroep loodgieter. In eerste instantie werden loodgieters voornamelijk opgeroepen om lood te gieten. Ze legden waterleidingen aan en daar hield het ook wel mee op. Zo had je vroeger een bakker, een goudsmid en een loodgieter.

Tijdens de tweede wereld oorlog leek het beroep zelfs even te verdwijnen. Tijdens de oorlog had bijna niemand geld om het huis te verbouwen. Daarom kozen ze er voor om zelf te gaan klussen of alles te laten zoals het was. Alleen in het uiterste geval werden loodgieters opgeroepen. Aangezien loodgieters voor de tweede wereld oorlog in grote getallen aanwezig waren; kwamen veel loodgieters zonder werk te zitten.

Na de tweede wereld oorlog veranderde de situatie voorledig. De loodgieters waren hard nodig voor de wederopbouw van het land. Zo hielpen ze bij het bouwen van nieuwe woningen of panden en herstelde gebouwen die kapot waren. De werkzaamheden van de loodgieter werden tijdens de tweede wereldoorlog ook een stuk groter, omdat het land bouwbedrijven tekort kwam.

De werkzaamheden van een loodgieter

In eerste instantie hield een loodgieter zich alleen bezig met het gieten van lood. Zoals we al zeiden kwam daar tijdens de tweede wereld oorlog verandering in. Toen hielden de loodgieters zich bezig met het oplossen van lekkages en verstopping en problemen aan de CV-ketel. Ook kon je ze oproepen voor het installeren van keukens, badkamers en ander sanitair.

Je kunt dus wel stellen dat de loodgieter anno 2015 een drukke baan heeft. De meeste loodgietersbedrijven hebben ook een strakke tijdsplanning waar iedereen zich aan moet houden. Dit kan het beroep loodgieter best wel een zwaar beroep maken. De meeste loodgieters beginnen vroeg in de morgen en gaan door tot een uur of 7.

Het oplossen van lekkages en verstoppingen

Lekkages en verstoppingen kunnen behoorlijk vervelend zijn. Buiten het feit dat ze veel stank en troep kunnen veroorzaken, kunnen deze problemen ook nog eens veel schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een riool die verstopt is. Het riool moet dan eerst open gebroken worden, voordat de loodgieter het probleem kan oplossen. Een loodgieter moet dagelijks wel een aantal lekkages en/of verstoppingen oplossen. Je kunt dus wel stellen dat het voor hem een fluitje van een cent is.

Het repareren van een CV-ketel

Tot slot houdt een loodgieter zich bezig met het repareren van een CV-ketel. Het kan behoorlijk vervelend zijn wanneer je schade hebt aan een CV-ketel. In het uiterste geval heb je tijdelijk geen warm water, waardoor je de verwarming het niet doet en je geen warme douche kan nemen. Een loodgieter helpt je graag bij het repareren van een CV-ketel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *